10 dolog, amit érdemes tudni az első hajóút előtt - hajosutak.com

10 dolog, amit érdemes tudni az első hajóút előtt

 1. Nem érdemes annyi mindent becsomagolni!

Az emberek nagy része általában sokkal több ruhát és egyéb kiegészítőt csomagol el egy-egy utazásra.

A legtöbb helyet sokszor az alkalmi ruhák, illetve cipők foglalják el. Természetesen az éttermi vacsorákhoz fontos az elegáns öltözet és van, ahol el is várják, ezért nem érdemes otthon hagyni. Fontos, hogy jól kombinálható, kevesebb helyet foglaló ruhadarabokat válogassunk össze. Újságok, könyvek tömkelegét sem érdemes magunkkal cipelni, hiszen a rengeteg élmény, kirándulás mellett nem biztos, hogy lesz idő az olvasásra.

A jól kihasználható darabok variálásával több szettet alkothatunk meg, kevesebb ruha segítségével, így helyet spórolhatunk a bőröndben.

 1. Használja ki az italcsomagok előnyeit!

Érdemes az út tervezése közben az italcsomagokat is megnézni, hiszen például vannak hajótársaságok, melyek korlátlan italfogyasztást tartalmazó csomagot kínálnak. A Carnival társaságnál például az italcsomag keretein belül naponta maximum 15 darab alkoholos italt szolgálnak fel utasonként.

Érdemes átgondolni, hogy milyen fajta italokat szeretne fogyasztani a tengerjáró fedélzetén, s ez alapján választani. Vannak olyan italcsomagok, melyek kifejezetten egy, esetleg két fajta italt tartalmaznak, vagy például csak alkoholmentes italokat kínálnak. Léteznek olyan csomagok is, melyekben többfajta ital található (Például: gyümölcslevek, ásványvízek, borok, sörök, koktélok, klasszikus forró italok), ezért jól kihasználhatóak az egész nap folyamán.

Az előre megvásárolt italcsomagok segítségével nem kell folyamatosan számolni, hogy melyik frissítő mennyibe kerül, valamint általában jobban megéri, hiszen például egy-egy alkoholos ital ára nagyjából 6-11 euró között mozog, a szintén alkoholos csomagok ára pedig nagyjából 55-60 euróba kerülnek naponta/fő.

Érdemes az akciókat is figyelni, hiszen egyes hajótársaságoknál előfordul olyan akció is, mely során a hajóút ára tartalmaz egy italcsomagot is.

 1. Hagyja ki a büfé éttermet a beszállás napján!

A beszállás napján adott idősáv áll rendelkezésre a check-in-re és ez általában az ebédidő környékére esik. Ez azt jelenti, hogy az emberek beszállás után a felsőbb szinteken elterülő büféket rohamozzák meg.

Éppen ezért, ha szeretné elkerülni a tömeget  és a szabad asztalok keresését, kérdezze meg a legénység valamely tagját, hogy esetleg szolgálnak-e fel a hajó más pontján is ebédet. Időnként a főétterem, valamint a kisebb, speciális éttermek is nyitva lehetnek.

 1. Válassza a főéttermet a reggelihez és ebédhez!

Nézze át az adott napra vonatkozó ütemtervet, s keresse meg a főétteremben rendelkezésre álló reggeli-és ebédkínálatokat. Szereti megadni a módját az étkezéseknek, s élvezi a színvonalas kiszolgálást? Akkor ez az étterem való Önnek!

Érdemes a tengeri napokra időzíteni, mivel nincs időhöz kötve, s több idő jut az élvezetes étkezésre, kikapcsolódásra, s a társaságra.

Amennyiben értékeli a változatosságot, s csak néhány falatot szeretne elfogyasztani gyorsan, tökéletes választás a büfé étterem.

 1. Válasszon utazási irodát!

A jó szakemberek tisztában vannak a hajózás világával és a felmerülő kérdésekre, problémákra szakszerű választ tudnak adni. Az iroda gondoskodik arról, hogy minden fontos információt megtudjon az utazással és a hajó szolgáltatásaival, kirándulásokkal kapcsolatban. A foglalások intézésével rengeteg időt és energiát megspórolnak önnek, s arról is gondoskodik az iroda, hogy a lehető legjobb áron foglalhassa le kabinját.

Mivel az utazási irodák értékesítői alapos ismeretekkel rendelkeznek a hajótársaságokkal, tengerjárókkal, útvonalakkal, látnivalókkal kapcsolatban, könnyedén segíthetnek a megfelelő hajóút kiválasztásában.

 1. Foglalja be a parti kirándulásokat!

A hajók különböző parti kirándulásokat kínálnak, melyek segítségével az utasok könnyedén felfedezhetik a helyi látnivalókat, s megismerhetik a kultúrát. Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy kis utánajárással, néhány esetben olcsóbban foglalhatják le ugyanazt a kirándulást, ez azonban több időt és energiát igényel.

Amennyiben személyre szabott, kisebb létszámú túrára vágyik, keresse fel a TripAvisor vagy a Viator oldalát, ahol a számos értékelésnek és leírásnak köszönhetően kiválaszthatja a legideálisabb kirándulást.

Viszont fontos megjegyezni, hogy a tengerjáró hajók csak az általuk szervezett kirándulások esetében vállalnak garanciát arra, hogy az adott hajó megvárja az utasokat, ha későn érnek vissza a kikötőbe.

 1. Mindig legyen Önnél a fürdőruha!

A beszállás napján jó, ha Önnél van minden szükséges kellék ahhoz, hogy a check-in elvégzése után egyből a pihenésé és szórakozásé legyen a főszerep!

A szobákat általában délután 2 órától lehet átvenni, de sokan már délben a hajó fedélzetén vannak. Ahhoz, hogy egyből elkezdődhessen a lazítás, nem árt a kényelmes ruházat, illetve fürdőruha sem. Arra az esetre is érdemes felkészülni, hogy sokszor csak órákkal a beszállást követően érkezik meg a csomagunk a kabinhoz.

 1. Étel minden mennyiségben

A hajók fedélzetén számos étterem különleges fogásai közül lehet választani. Többek között svédasztalos étkezések, több fogásos menük, fagyizók, grill ételek várnak az utasokra.

Érdemes felfedezni az éttermek kínálatait, hiszen egy utazás alkalmával könnyebben próbálunk ki számunkra új dolgokat.

 1. Nem lehet mindent kipróbálni egyetlen út során!

A hajós utak során számtalan programlehetőség kínálkozik. A tengerjárók fedélzetén lehetőség nyílik szórakoztató és pihentető programokra egyaránt (csúszda, medence, kötélpálya, színház, karaoke, spa, kosárlabdapálya, edzőterem, stb).

Ne feledkezzünk el azokról a napokról sem, mikor kikötésre kerül a sor. A szervezett kirándulások, vagy szimplán a kikötővárosok felfedezése rengeteg élményt nyújt. Éppen ezért bátran kijelenthetjük, hogy az összes szolgáltatás és látnivaló felfedezése nem igazán oldható meg. Fontos a szelektálás, és a pihenésre fordított idő.

 1. Még több hajóút!

A hajózással töltött napok igazán addiktívan hatnak a legtöbb emberre. A felhőtlen szórakozásról, pihenésről, távoli helyszínekről és a kultúrák megismeréséről nehéz lemondani. Ezért javasoljuk, hogy már most fedezze a különleges élményeket nyújtó hajóutakat!

Forrás: https://cruise-addicts.com/10-things-i-wish-i-knew-before-my-first-cruise/
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen