10 dolog amit ne hagyjunk otthon - hajosutak.com

10 dolog, amit ne hagyjunk otthon, a hajóút során!

Mindannyiunk számára ismerős lehet az érzés, amikor rájövünk, hogy elfelejtettünk valami fontosat eltenni.

Legyen az a telefon, ami a kocsiban maradt vagy a pénztárca, amit az étteremben felejtettünk. Ez az érzés sokkal rosszabb, mikor a hajó fedélzetén jövünk rá, hogy valamit otthon hagytunk.

Íme egy fontos lista, mely segítségével elkerülhető a fejfájás, amit a be nem csomagolt tárgyak hiányérzete okoz.

 1. Adapter: Amennyiben olyan hajóval utazik, melyen a Magyarországon is használatos aljzat nem megfelelő, fontos, hogy tartson magánál hálózati adaptert vagy átalakítót. Azt javasoljuk, hogy szerezzen be egy “minden egyben” adaptert, mely a világon bárhol csatlakoztatható, kegyen szó bármelyik szabványról. Ezt érdemes a bőröndben hagyni, hogy az összes utazás során kéznél legyen.
 2. Ragtapasz: Bármikor szükség lehet ragtapaszra, kivéve, hogyha egész nap csak a parton szeretne sütkérezni. Amennyiben kicsit eseménydúsabb utazásra készül, s kirándulás, városlátogatás is szerepel a programok között, jó, ha van kéznél ragtapasz, hiszen a legkényelmesebb cipő is tartogathat meglepetéseket egy hosszabb túra során. Nem beszélve a nehezebb terepről, mint például egy gleccsertúra vagy az esőerdők felfedezése. Készüljön fel a vízhólyagokra vízálló ragtapasszal, s tartsa magánál a kirándulások során.
 3. Töltők: Amennyiben olyan elektronikai eszközt visz magával az útra, melyhez töltő szükségeltetik, kétszer is ellenőrizze, hogy el lett-e csomagolva. Több olyan úti cél létezik, ahol lehetetlen pót töltőt találni. Ne akarjon lemaradni a azokról a pillanatokról, amiket érdemes megörökíteni, csak azért, mert lemerült a kamera. Szerezzen be egy rendszerező táskát, ahol az összes töltőt és kábelt tárolni tudja az utazás során.
 4. Vészhelyzetben értesítendő személyek listája: Mindenki telefonjában szerepel azon személyek száma, akiket baj esetén értesíteni kell, de mi történik akkor, ha a telefon kóddal vagy ujjlenyomattal működik? Esetleg lemerült a telefon, vagy elromlott az akkumulátor? Ilyen esetekben a pénztárcában tárolt személyek neve és telefonszáma akár életet is menthetnek.
 5. Személyazonosító igazolvány (útlevél): Sajnos hallottunk már olyan történetet, melyben az utast nem engedték be az adott országba, mert nem rendelkezett a megfelelő iratokkal, esetleg otthon felejtette. Elindulás előtt ez legyen az első, amit leellenőriz: minden szükséges dokumentum, irat és kártya, mely a belépéshez, azonosításhoz kellhet.
 6. Gyógyszerek: Fontos tudni, hogy a tengerjárók csak korlátozott mennyiségű, vényköteles gyógyszert szállítanak, s azokat csak vész esetén adhatják ki. Éppen ezért, ha napi szinten szed gyógyszert, vitamint, akkor vigyen magával minimum akkora mennyiséget, amekkorára szüksége lehet az út során. A legtöbb hajó fedélzetén elérhetőek a tengeri betegség elleni készítmények, de a legbiztonságosabb és gyorsabb módszer az, ha csomagol az útra, amennyiben hajlamos lehet a rosszullétre.
 7. Pulóver: Még a meleg éghajlatú térségekben is szükség lehet egy plusz rétegre. Előfordul, hogy a tengerjárók nyilvános, zárt tereiben a bekapcsolt klíma miatt jól jön egy pulóver, kardigán. Soha nem lehet tudni, mikor tréfálja meg az utasokat az időjárás. Az otthonfelejtett pulóver hiánya extra költségekkel járhat.
 8. Harapnivaló: Egy teljes nap a szárazföldön? Esetleg egy távolabbi helyszín az úti cél, ahol lehet, hogy nincs egy üzlet sem? Vigyen magával egy kis nassolnivalót, szükség esetére. Ezt főleg azoknak javasoljuk, akik gyermekkel utaznak vagy alacsony vércukorszinttel rendelkeznek. A hajó fedélzetéről csak előre csomagolt, lezárt ételt szabad levinni. Ilyen típusú ételeket, harapnivalókat nem igazán szoktak értékesíteni a hajók fedélzetén, ezért a legjobb módszer, ha otthon, a csomagolás során néhányat berak a bőröndbe.
 9. Női higiéniai termékek: Utazás előtt érdemes bepakolni a poggyászba, mivel bármikor szükség lehet rájuk. Ezt főleg akkor kell igazán meggondolni, ha olyan útra megyünk, mely több tengeri napot is magába foglal, esetleg olyan egzotikus tájakat, helyszíneket járunk be, ahol nem valószínű, hogy árulnak a megfelelő higiénia fenntartásához szükséges eszközöket.
 10. Visszazárható tasakok: A számos méretben kapható tasakok igazán hasznosak lehetnek. Gyakorlatilag bármit megóvhatunk benne, a víztől és homoktól, de a nedves fürdőruha tárolására is tökéletesen alkalmas.
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen