10 érdekesség a hajózással kapcsolatban - hajosutak.com

10 meglepő érdekesség a hajózás világával kapcsolatban

A hajózás világa számos érdekes, olykor vicces szakzsargont tartalmaz. A hajótársaságok körében rengeteg hagyomány terjedt el.

Gondolkozott már valaha azon, hogy a hajókra miért nőkként hivatkoznak? Esetleg azon, hogy a Celebrity társaság tengerjáróin mit jelent a hatalmas „X”?

A kíváncsiság kielégítése érdekében összeállítottunk egy, a hajózáshoz kapcsolódó szakzsargonokból és hagyományokból álló Top 10-es listát.

1. Vajon miért tekintenek a tengerjárókra nőként? Rengeteg hajó nevében szerepel a Princess (hercegnő), illetve Queen (királynő) megnevezés, mely tovább erősíti ezt. Bár elmondható, hogy az újabb hajók elnevezése során ez már kevésbé hagyomány.

Ez a tradició évszázadok óta jelen van, s a mai napig széles körben gyakorolják. Senki sem tudja biztosan, hogy a hajók női mivolta honnan ered. Az egyik elterjedt elmélet szerint a hajók azért kaptak női nevet, mert a férfi kapitányok a szerelmeikről, szeretteikről nevezték el hajóikat.

Egy másik elgondolás szerint a hajókat istenek, istenségek védelmébe ajánlották és a hajó orrán elhelyezett, faragott alakokkal díszítették. Ezek általában női formát ábrázoltak.

Egy anonim szerző műve választ adhat arra a kérdésre, hogy miben hasonlít a hajó a nőre.

„Mindig nagy a nyüzsgés körülötte, férfiak hada veszi körül, csípője van és „fűzőt” (kötélzet) visel, a jó megjelenés érdekében festék van rajta, s kell egy erős férfi az oldalára.”

2. Mit jelent a „Lido Deck” szókapcsolat? – Magyarul ez egy nyitott szint a hajón, ahol a medence és napozó rész található.

A „Lido Deck” kifejezés a transzatlanti gőzhajózás első napjától kezdve használatos. A „Lido” szó 19. századi kifejezés, mely egy divatos tengerparti üdülőhely, mely az Adriai-tengernél található, Olaszország partjainál.  Az európai gőzhajók vállalatai alkották meg ezt a kifejezést, amit annak a medencének és napozónak a területére használtak, melyet az első osztályú utasok vehetnek igénybe.

3. Mit jelent a Celebrity tengerjárók hajókéményén lévő hatalmas „X”

Jelentése Chandris. A Celebrity eredetileg a görög Chandris Cruises része volt. A „ch” hang görögül a chi betűvel ábrázolják, melynek betűrendes szimbóluma az x.

Celebrity Equinox - hajosutak.com
4. Vajon a „Sea legs” kifejezés arra utal, hogy az adott személy immunis a tengeri betegségre, illetve az érzésre, amikor a hajóról történő leszállás után úgy érezzük, hogy inog a talaj?

A kifejezés eredeti jelentése az, hogy az ember nem veszti el az egyensúlyát a mozgó fedélzeten, kapaszkodás nélkül sem. Ez kiterjed arra, hogy az adott személy nem lesz tengeri beteg sem.

Amikor a hajó elhagyása után még mindig úgy érezzük, mintha mozogna a talaj a lábunk alatt, az angolban „dock rock” néven illetik. Ez egy mozgásérzékelési zavar, mely nem akkor jelentkezik, amikor valaki hajón utazik, hanem akkor, amikor partra száll.

5. Miért hívják a biztonsági gyakorlatot gyülekezésnek?

A tengerészeti törvény előírja, hogy minden egyes utas számára kötelező a részvétel egy előadáson, mely során ismertetik a mentőmellény helyes használatát, s a tennivalókat vészhelyzet esetén. A gyülekezés nem hangzik annyira komolyan, ezért nem olyan ijesztő. A gyakorlat évek óta bevett rutin, de a Costa Concordia tragédiája óta még szigorúbb előírások vonatkoznak rá.

6. Miért van a tengerjáró hajóknak keresztanyjuk?

A hajó megáldásának hagyománya az ókorba nyúlik vissza, bár csupán mintegy 100 éve vezették be a keresztanyaságot a hajózás világába.

A hajótársaság meghívja a keresztanyát, hogy jó szerencsét ruházzon rá, s megáldja, ezáltal életet adjon neki.

Ma már a keresztanyák promóciós szerepet is betöltenek, s más, a hajóhoz fűződő eseményeken is megjelennek, népszerűsítés céljából.

A Royal Caribbean Oasis of the Seas tengerjárójának 7 keresztanyja van, míg az Allure of the Seas keresztanyja Fiona karaktere a Shrek-ből, Csingiling pedig a Disney társaság Wonder hajónának keresztanyja.

A Norwegian Cruise Line (NCL) Norwegian Escape hajója pedig egy keresztapával büszkélkedhet, a Miami születésű Pitbull művésznévre hallgató rapper személyében.

7. Miért egy üveg pezsgővel keresztelik a hajókat?

Az új hajókat már régóta keresztelik a vízre bocsájtás előtt. Az ezeréves hagyomány anno nemesfémből készült kupával kezdődött. A kupát borral töltötték, melyből a hajót keresztelő személy ivott egy kortyot, majd a maradékot a hajó fedélzetére öntötte.

A 19. század végére a kupát pezsgősüvegre cserélték. A legenda szerint a víz, alkohol vagy vér ki loccsanása szerencsét és jólétet ígér.

8. Mi a különbség hajó és hajó között?

Ami az alapvető terminológiát illeti, nincs nagy eltérés, habár Elbert S. Maloney szerint sincs hivatalos különbség, sokan úgy vélik, hogy 20 méter hosszúságtól használhatjuk általánosan a „hajó” kifejezést.

A hajóipar egyetért ezzel a meghatározással. A folyami hajózás általában elfogadja a „hajó” megnevezést a folyami hajókat tekintve (kivételt képeznek a 20 méternél hosszabb vízi járművek, mint például a Viking River Cruises’ Longship hajói.) A felfedező hajótársaságok elfogadták a „hajó” kifejezést.

A nagyobb óceánjárókat 4 kategóriába sorolják, mérettől függően:

 • mega-hajó
 • nagy hajók
 • közepes méretű hajók
 • kis hajók
9. Honnan származik az „as the crow flies” kifejezés, mely magyarul annyit tesz: (légvonalban)

A régi szép időkben, mikor még nem volt GPS, a tengerészek gyakran vittek magukkal varjúkkal vagy hollókkal teli ketreceket, hogy a madarak segítség őket a partmenti hajózásban. Ha a tengerészek bizonytalanok voltak a hajó helyzetével vagy a szárazföld közelségével kapcsolatban, szabadon engedték az egyik madarat, ami általában a legrövidebb útvonalat tették meg a legközelebbi szárazföldig.

Innen ered a kifejezés is, mely azt jelenti, hogy a legrövidebb távolság két pont között, mely általában egyenes.

10. Philadelphia miért nem kikötőváros többé?

Philadelphia kikötője 2011 óta nem fogadja a tengerjáró hajókat. Annak ellenére, hogy például a Royal Caribbean valamint az NCL hajóinak kikötője volt, és több mint 30 hajóút indult innen az első évben (2005-2006). Sajnos nem bírja tartani a lépést az észak-keleti kikötőkkel (New York, Bayonne, New Jersey, Baltimore).

A kikötőtől 100 mérföldre lévő Delawere-folyó felett magasodó Delawere Emlékhíd alatt a 4.500-nál több főt szállító hajók nem férnek át. A másik probléma a hajótársaságok pénzkiesése volt, annak köszönhetően, hogy a hajók fedélzetén nem szolgálhattak fel szeszesitalt, nem nyithatták ki a boltokat és a kaszinót, nemzetközi vizeken.

A helyiek még mindig reménykednek abban, hogy a tengerjárók egyszer visszatérnek a testvériesség városába, s újra hajózhatnak a Bermuda, Canada és New England kikötőbe.
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen