v

25 éves lett az AIDA Crusies hajótársaság

2021.06.10-én egy jubileumi show keretében ünnepelte meg a hajótársaság a 25. születésnapját.

A műsorvezetők Franziska Knuppe és Matthias Killing volt. Franziska sikeres német modell és ezen kívül kétszeres AIDA keresztanya. Matthias pedig 23 évvel ezelőtt az AIDAcara hajón animátorként dolgozott, azóta pedig TV műsor vezető lett.

A másfél órás műsor alatt többek közt az első hajó építéséről beszélt Christian Schönrock, mely rekord gyorsasággal, mindössze 22 hónap alatt készült el és majdnem 2700 szakember dolgozott rajta.

A finn Turku gyárban 10.000 tonna acélt készítettek különálló szekciókban, amelyekből aztán több mint 50 tömböt állítottak össze, és ebből állt össze a hajó.

Az 1996. május 7–12-i tartó próbaút során, minden elvárásnak megfelelt – sőt egyeseket meghaladott. Egy hónappal később, a warnemündei keresztelő után megkezdődött a nagy AIDA-kaland.

Christian Schönrock: Diplomás hajóépítő mérnök, 2015 óta a Costa Group összes hajójáért felelős, mint Vice President Newbuildings.

Christian Schönrock - hajosutak.com

1995/1996. Tél: AIDAcara a dokkban – a bal oldali tartálykocsi és a dokkfal távolsága csak egy méter volt.

AIDAcara - hajosutak.com

AIDAcara először Warnemündeben.

AIDAcara - hajosutak.com

Majd műsor folyamán még nyilatkozott dr. Friedhold Hoppert AIDA kapitány, Steffi Heinicke a vendégélményekért felelős senior alelnök, Alexander Ewig marketingért felelős senior alelnök és Felix Eichhorn a hajótársaság elnöke.

Az interjúk alatt beszélgettek a társaság történetéről, az LNG motoros hajókról és természetesen a legújabb AIDA nővérről az AIDAcosmáról.

A hajótársaság története:

Röviddel a Fal leomlása után a Deutsche Seereederei körutazás szakértői, valamint a Robinson Club korábbi ügyvezető igazgatói és alkalmazottai leültek egy asztalhoz. Nagyon különböző karakterek, különböző történetekkel – és egy közös céllal: egy teljesen új típusú hajó építése. Olyan, amelyre a vendégek azonnal megérkezhetnek nyaralni, anélkül, hogy estélyi ruhát kellene viselniük, kapitányi vacsora nélkül, és nyugodt légkörben pihenhetnek. Az akkor rekordidőnek számító 22 hónapos építkezés után az álom végre elindult a finnországi Turkuból. 1996 júniusában Christiane Herzog, Roman Herzog akkori szövetségi elnök felesége Warnemündében keresztelte meg a hajót AIDA néven. Büszkén mutatja pezsgő mosollyal izgalmas másságát a külvilág felé: csókos száját és finoman ívelt szemét Feliks Büttner művész alkotta. Előtte egyetlen más hajón sem volt ilyen színes festés.

A pozitív visszajelzések ellenére történetük meglehetősen rögösen indult. A foglalási számok eleinte elmaradtak az elvárásoktól, és közben még a hajót is el kellett adniuk. Azonban nem adták fel, minden tulajdonos és alkalmazott szívé lelkét beleadva dolgozott a sikerért, belevetették magukat a munkába, míg végül „a szél megfordult”, és egyre több embert győzött meg az AIDA. Csak egy év múlva tudták visszavásárolni a hajót. Ez egy igazi sikerhullám volt. Annak érdekében, hogy kielégítsék az egyre növekvő érdeklődést, további hajókat kezdtek el tervezni. Ma a csókos szájú flotta 14 szenzációs szépségből áll. Az AIDAcosmával pedig a legfiatalabb nővér csatlakozik hozzájuk 2021 decemberében.

LNG (cseppfolyósított földgáz)

Az AIDAnova a világ első cseppfolyósított földgázzal üzemelő tengerjáró hajója, amelyet a Meyer Werft hajógyárban építettek a németországi Papenburgban.

Ez az első a hét új generációs LNG-motoros hajóból, amelyet a Carnival Corporation rendelt meg, és ez az AIDA flotta 13. hajója.

A hajó névadó ünnepségét 2018 augusztusában tartották, és 2018 decemberében adták át.

A 2021. decemberében induló új hajó az AIDAcosma is LNG motoros lesz.

ÚJ HAJÓ – AIDAcosma

A 2021.06.10-én tartott AIDA Cruises 25 éves jubileui show keretében mutatták be az új hajó, AIDAcosma keresztanyját Kristina Vogelt, aki többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok német pályakerékpáros.

Vincent Cofalka lesz a kapitány, aki , 2011 óta AIDA hajótársaság kapitánya.

Testvéréhez, az AIDAnova-hoz hasonlóan az új AIDAcosma-t is LNG-vel működtetik. 2022 januárjától a vendégekre különféle élményeket várnak a fedélzeten – a Beach Club-bal, szórakoztató parkkal, csúszdákkal és mászó fallal, 17 bárral és 17 étteremmel, SPA-val, a színházzal és még sok mással.

A hajó az első szezonját a Kanári-szigeteken tölti.

Az AIDAcosma számokban és képekben:

 • Tonna: 183,200 GT
 • Hossza:337 m
 • Szélessége:42 m
 • Szintek:20
 • Sebesség:17 csomó
 • Utas létszám:5228
 • Utas kabinok száma:2626
 • Személyzet létszáma:1551
 • Éttermek száma:17
 • Bárok száma:23
 • Kabin típusok száma: 21
AIDAcosma - AIDA - hajosutak.com

Kabinok:

Éttermek:

Bárok & Kávézók:

Wellness & SPA:

Szórakozás:

Gyerekek & Család:
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen