35 szokás más országból – hajosutak.com

35 szokás más országból – érdemes ismerni ezeket

Ha turistaként egy idegen országba látogatunk, érdemes ismerni néhány helyi szokást és íratlan törvényt, ha nem akarunk bajba keveredni. Az alábbiakban pár hasznos tippet adnunk különböző országokra vonatkozóan.

1. Olaszországban nagy tiszteletlenségnek számít kézzel enni
2. Thaiföldön balszerencsét jelent a fütyörészés
3. Thaiföldön a kort feltétel nélkül tisztelik. Köszönés “wai”- al: a kéz összetétele, és archoz emelése. Minél tiszteletre méltóbb személyt üdvözlünk, annál magasabbra (egészen a homlokig, ill. nagy előljárónak kijárván, akár a fej felé is) emelvén összetett kezünket. A “wai” ugyanis csak felfelé elvárt, így azoknak a személyeknek, akik nekünk szolgálatot tesznek, pl. felszolgáló, szállodai portás stb. “wai”-jat eszünkbe ne jusson viszonozni a saját “wai”-unkkal. Elég megbiccenteni a fejet.
4. Thaiföldön ne rakjuk keresztbe a lábunkat nyilvános helyen úgy, hogy a lábfej másra mutat!
5. Thaiföldön ne úgy üljünk szentélyekben úgy, hogy lábfejünk Buddhára mutat!
6. Thaiföldön ne érintsük meg más fejét, és testét!
7. Öltözködés Thaiföldön: szokásos európai öltözék, azonban a templomokban és palotákban a hölgyek válla nem lehet szabadon, a miniszoknya tilos, a férfiaknál bokáig érjen a nadrág.
8. Thaiföldön a borravaló: nappali fogyasztásnál 20-30 Bath, este 40-50 Bath a megszokott thai-ok között, londiner, boy, hordár: 20 Bath
9. Thai etikett részletesebben
10. Balin (és egész Indonéziában) a forgalom bal kéz szabály szerint zajlik.
11. Balin a tömegközlekedés legfontosabb eszköze a„bemo” nevű minibusz, mely általában a világos órákban közlekedik.
12. Balin napi kirándulásokra motor szinte mindenütt bérelhető, bukósisak használata kötelező. Vigyázzunk a közlekedés tervezésével, ugyanis a gyakori szertartások miatt sokszor számíthatunk útlezárásra.
13. Brazília: a rasszizmus kényes téma, még csak ne is vicceljünk vele.
14. A brazilok élnek-halnak a fociért, megjelenni egy városban a rivális csapat mezében akár veszélyes is lehet. És soha, soha ne mondjunk olyat, hogy az argentin csapat jobb!
15. Dubai: a Ramadán időszakában a boltok nappal zárva vannak, alkonyat után, általában este fél 9-kor nyitnak ki, s 10-ig éjfélig tartanak nyitva.
16. Dubaiban nőként a következőket tartsuk be az öltözködést illetően: ne legyen kint váll és dekoltázs, a szoknya vagy nadrág legalább térd alá érő legyen
17. India: a turista férfi az utcán információt inkább férfitól kérjen, mert a nők megszólítását náluk könnyen félreértelmezik. Ha nőtől kell kérdezni valamit, akkor lehetőleg a turista pár női tagja kezdeményezzen.
18. Indiában a nők kerüljék a kihívó viselkedést és öltözködést. Ajánlott a vállak fedése és a szoknya se végződjön a térd felett.
19. Indiában a taxissal és a riksával rögtön az elején állapodjunk meg a vitelárról.
20. Az indiaiak többnyire nem szoktak kezet rázni.
21. Az indiaiak nagyon közvetlenek, ezért feltehetnek olyan kérdéseket is, melyeket már indiszkrétnek tartunk, pedig náluk természetes; sokszor kérdés nélkül lefényképezik a fehér bőrű turistákat, mert nagyon ritkán találkoznak velük, ezért érdekesnek tartják őket, különösen ha az illető szőke, kék szemű.
22. Indiában tartózkodjunk a kacsintgatástól és füttyöléssel történő figyelemfelkeltéstől, mert az ilyesmit ott a szexuális célzatú közeledéssel asszociálják.
23. Indiai etikett részletesebben:
24. Kenyában a fényképezéssel óvatosan kell bánni, mivel sok kenyai azt tarja, hogy ha valaki lefényképezi őket, akkor ellopja a lelküket. A massai törzs tagjait, ha engedik, le lehet fényképezni, de fizetni kell érte.
25. Kenya: a hétköznapi, számunkra jelentéktelennek tűnő párbeszédek, üdvözlések, például Hujambo? – Sijambo! (Sebaj? – Sebaj!); Mambo? – Poa! (körülbelül Mizújs? – Oké!) nagyon fontosak a szuahéli ember számára.
26. Kínában tartózkodjon a markáns véleménynyilvánítástól, heves gesztikulációtól.
27. Kínában ha azonos neműek kézen fogva sétálnak, az a barátság jele.
28. Sorban állás közben a kínaiak lökdösődnek.
29. A kínaiak intimszférájának hatósugara kisebb az európaiakénál, ezért számunkra kényelmetlen lehet a közelség beszélgetés közben.
30.  Ha Malajziában elmegyünk egy étterembe, és csak inni szeretnénk, de a gyerek szívesen bekapna pár falatot, nyugodtan előhúzhatjuk a boltban vásárolt sült csirkét, nem szólnak érte.
31. A tequila-ivás itthon megszokott rituáléját nem Mexikóban találták ki, felejtsük el, ha kint szeretnénk tequliát inni. A rendkívül illedelmesen étkező mexikóiak között elképzelhetetlen, hogy valaki sót nyaljon, majd a szétfröccsenő citromba harapjon.
32. Így idd a tequilát Mexikóban
33. Vietnámban a turista lányok, hölgyek ne öltözködjenek túlságosan kihívóan. A strandokon a monokinizés nem elfogadott.
34. Vietnámban az udvariatlanság netovábbjának számít az ujjal való mutogatás.
35. Vietnámban a fő szabály, hogy nehéz, kellemetlen, problémás helyzetekben őrizzük meg hidegvérünket, és semmiképpen se kezdjünk el ordibálni, hisztizni, mert a helyiek képtelenek ilyesmire az általunk remélt módon reagálni.
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen