7+1 érdekes tény a hajózáról - hajosutak.com

7+1 érdekes tény a hajózáról

Életünk első hajózása előtt általában rengeteg kérdést teszünk fel, majd a fedélzetre való beszállás után olyan újabb és újabb problémákba ütközhetünk, amelyek a tapasztaltabb utasok számára már evidensek, nekünk viszont fogalmunk sincsen róluk. A következőkben egy olyan összeállítás olvasható, amely nem csak a gyakori kérdésekre irányul.

1. Kell fizetni a fedélzeten az ivóvízért?

A csapvíz a tengerjáró hajókon mindenhol iható, akár a fürdőszobában lévő mosdóból, akár a büféétteremben lévő automatából töltünk magunknak. A hajók fedélzeti vízkőtelenítő rendszerrel vannak ellátva, amely tisztítja és biztonságosan tárolja a vizet.

Néhány hajótársaságnál azonban a csapvíz nem kiemelkedően jó ízű, ilyen esetekben érdemes lehet palackozott ásványvizet rendelnünk. Ásványvizet minden hajó fedélzetén kaphatunk, viszont érdemes előre megvásárolnunk italcsomagunkat, mivel a fedélzeten borsos árat kell fizetnünk érte.

TIPP: Azoknak, akiknek érzékenyebb a szervezetük, vagy magasabb minőségű vizet szoktak fogyasztani, mindenképpen a büfééttermekben található italautomatákból ajánljuk az ivást, illetve a fogmosáshoz használt vízfogyasztást!

2. Hogyan vigyázzak a fedélzeti kártyámra?

A legtöbb hajótársaság fedélzetén minden utasnak egy műanyag kártyát adnak, amelyet fedélzeti azonosítóként, fizetőeszközként, illetve szobakulcsként lehet használni.

A legtöbb hajózó a fedélzeti kártyáját a zsebében tartja, ami nem feltétlenül a legbiztonságosabb megoldás. Egyesek nyakba akasztókon hordják (főleg a gyermekek esetében jó megoldás), mások pedig kistáskákba teszik. Bárhova is tesszük kártyánkat érdemes olyan verziót választanunk, amely esetében nem hagyjuk véletlenül a bárpulton vagy az asztalon. Magasabb kategóriájú hajótársaságoknál már bevezették a karkötős rendszert, amely kényelmesebbé teszi az utazást.

3. Hogyan találom meg útitársaimat a hajón?

A fedélzeten nem tudjuk használni mobiltelefonjainkat, így vagy régimódian megbeszéljük reggeli közben, hol és mikor találkozunk útitársainkkal, vagy igénybe vesszük a 21. század lehetőségeit. Érdemes előre internetcsomagot váltanunk, amelyet már minden hajótársaság esetében megtehetünk. Ha ezt elfelejtettük, akkor a fedélzeten is kiválthatjuk, vagy meghosszabbíthatjuk csomagunkat, ellenben ezért általában magasabb árat szoktak felszámolni.

TIPP: Szinte mindegyik hajótársaság rendelkezik saját applikációval, amely segítségével családunk és barátaink megtalálását és a közös programok megtervezését tudjuk véghez vinni. Az MSC Hajóin érdemes letölteni már az utazás előtt az MSC For Me applikációt, AIDA hajóút esetén pedig a MyAIDA alkalmazást, amelyek segítségével nyomon követhetjük útitársainkat.

4. Ki tudom-e mosni a ruháimat a fedélzeten?

Nappali ruházat, fürdőruha, estélyi viselet – nehéz csomagolni egy utazásra. Csökkenthetjük valahogy a csomagunk méretét?

Az óceánjárók fedélzetén mindig van lehetőség mosodai szolgáltatás igénybevételére. A ruhákat általában a szobaszolgálatnak egy zsákban adják át, majd kimosva és összehajtogatva szolgáltatják vissza. Ne feledkezzünk el viszont arról, hogy a mosodáknak borsos ára van! Egyes hajótársaságoknál vannak önkiszolgáló mosodák, amelyek olcsóbbak vagy ingyenesek, így ha van lehetőségünk, inkább ezt válasszuk.

5. Kell-e csomagolnom törülközőt a strandra?

Ahogy a szállodák, a tengerjáró hajók is biztosítanak törülközőket kabinon belül történő használatra. De vajon mi a helyzet a medencézéssel és a strandos partikirándulásokkal? Szerencsére nem kell bepasszíroznunk a bőröndbe a kedvenc törülközőnket, mivel a hajótársaságok biztosítják számunkra őket. A törülközőt elvihetjük magunkkal a medence mellé, illetve a partikirándulások során is.

TIPP: Bár magunkkal vihetjük a törülközőket, érdemes nagyon odafigyelnünk rá, mivel több hajótársaság is díjat számol fel az elveszített darabok után.

6. Mennyi ételt rendelhetek a főétteremben?

Az éttermekben általában a felszolgálók folyamatosan arra sarkallják az utasokat, hogy rendeljenek további fogásokat, vagy próbáljanak ki egy másik desszertet is. De mennyit lehet valójában rendelni egy főétteremben?

Alapvetően annyit rendelhetünk, amennyit akarunk. Kérhetünk több főételt, megkóstolhatunk más és más desszerteket. Ha nem tetszett a kapott fogás, kérdés nélkül visszaküldhetjük és választhatunk valami mást.

TIPP: Ha későbbi időpontra megyünk vacsorázni, érdemes bekapni pár falatot a büféétterembe korábban, így elkerülhetjük, hogy késő este túl sokat eszünk.

7. Szükségem van-e az útlevelemre az utazás alatt?

Az útlevelünket érdemes mindig magunknál tartanunk, ha nemzetközi utazások veszünk részt. Természetesen vannak olyan hajóutak, ahol nem szükséges felmutatnunk útlevelünket, ellenben az utazás előtt mindig tájékozódnunk kell arról, hogy melyik országba való belépéshez szükséges útlevél. Érdemes másolatot is készítenünk a biztonság esetére az iratainkról, és ajánlott a fedélzeten széfben tárolnunk legfontosabb iratainkat.

+ 1 : Hogyan lehet különlegesebb az utazás?

A hajótársaságok ma már mindenféle szabadidős tevékenységet kínálnak utasaik számára. Nem véletlen, hogy az egyre nagyobb versenyben próbálják lekörözni egymást a szórakoztatás terén.

A fedélzeten egyre több lehetőségünk van a változatos étkezésre és ínyencségek megkóstolására. Érdemes átadni magunkat a kulináris élvezeteknek, hiszen egy nyaraláson veszünk részt!

A kulturális programok kedvelőinek is igen nagy számban akadnak lehetőségek. Rengeteg színházi előadás, show műsor, és különleges cirkuszi attrakció is rendelkezésünkre áll, így ha esetleg meguntuk a bárok és szórakozóhelyek világát, egyszerűen részt vehetünk egy nagyszerű előadáson.

Ha valami igazán különleges desztinációra vágyunk, érdemes elgondolkoznunk azokon a hajóutakon, amelyek érintik a hajótársaságok magánszigeteit. Ma már több ilyen szigetet is felfedezhetünk, köztük a Royal Caribbean Coco Cay szigetét, illetve az MSC Cruises Ocean Cay privát paradicsomát, amelyek a Bahamákon találhatóak meg.

Ha érdeklik további érdekességek a hajózással kapcsolatban, olvassa el korábbi bejegyzésünket a témában!
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen