Az utazás boldogabbá tesz minket, mint az anyagi javak - hajosutak.com

Az utazás boldogabbá tesz minket, mint az anyagi javak

Miért vásárolnak az emberek addig, amíg a pénztárcájukban pénz található? Az anyagi javak boldogságot okoznak, ellenben csak temporálisan. Néhány nappal a vásárlás után az izgalom, az öröm és az élvezet, amit éreztünk, elhalványul.

A jelenség azzal magyarázható, hogy amit megszokjuk a vásárlás élvezetét, az elégedettség szintje csökken, és úgy érezzük, hogy kénytelenek leszünk újra vásárolni és megszerezni az újabb izgalmas termékeket. Végül ez az ördögi kör folyamatosan megismétli magát.

Az ilyen függőség problémája az, hogy boldogságot akarunk vásárolni. Sajnos a pénz csak könnyebbé és kevésbé stresszessé teheti az életet, nem adhat hosszú távú elégedettséget.

A javak megvásárlása nem működik hosszú távon

A Cornell Egyetemen végzett kutatások szerint egy megoldása lehet ennek a jelenségnek az, hogy megtörjük ezt a káros ciklust. Thomas Gilovich, az egyetem pszichológiai professzora kimutatta, hogy az emberek ugyanazt a boldogságot tapasztalják, amikor vásárolni akarnak, és ugyanazt, amikor utaznak. Míg a vásárlásból származó boldogság az idővel csökken, az utazások élményei sokáig boldogsághormonokkal látnak el minket.

Miért?

Gilovich elmagyarázza, hogy a megszokás „a boldogság egyik ellensége”. Ha olyan dolgokat vásárolunk, amelyek boldoggá tesznek minket, akkor is csak rövid ideig fog tartani az élmény. Hamarosan alkalmazkodni fogunk a dolgokhoz, amelyek boldogságot hoztak számunkra.

Mi a titkos recept a tartós boldogsághoz?

Bár az új vásárlások újdonságot jelenthetnek egy ideig, még mindig hiányzik a boldogság fenntartásához szükséges kulcsfontosságú összetevő.

Ahogy Dr. Gilovich kifejtette, a tapasztalataink nagyobb részét alkotják személyiségünknek, mint az anyagi javaink. Másrészről az utazással kapcsolatos élményeink és tapasztalataink tesznek hozzá személyiségünkhöz.

A leggazdagabb és legértékesebb emlékeink nem a megvásárolt anyagi javakból származnak, hanem inkább azok a teljes élettapasztalatok összege, amelyekkel rendelkezünk.

A boldogság a kapcsolatokból származik

Az utazás új kultúrákhoz és helyekhez vezet el minket. Más környezetben minden körülöttünk gazdagabbnak tűnik. Az agyunk és a testünk egyaránt elveszítik az idő múlását, amikor az új információkat dolgozzuk fel.

A kilépés a megszokott környezetből, amelyhez már alkalmazkodtunk, kiváló feltételeket biztosít a boldog és tartós emlékek létrehozásához, amelyeket nehéz elfelejteni.

Robert Waldinger, a Harvard Egyetem 80 éves kutatója a boldogságot tanulmányozta. Az egyik tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azok a személyek, akik kapcsolatot ápolnak családjukkal, barátaikkal, tagjaik közösségeknek, egészségesebbek és boldogabbak voltak a kevesebb kapcsolattal rendelkező vizsgálati személyeknél.

Ennek fényében Waldinger azt mondja, hogy új élményekkel kell együtt mélyíteni a kapcsolatainkat. Továbbá elmagyarázza, hogy a tapasztalatok összekapcsolnak minket másokkal olyan módon, ahogyan az anyagi dolgok nem. Waldinger számára az életében a legfontosabb élmények egy része az utazás.

Egyéb dolgok, amiket a tartós boldogság érdekében tehetünk

Az extrém sportokban való részvétel, az új készségek megtanulása, vagy szokatlan események átélése örömöt fog okozni. Egy új autó vagy szerkentyű végső soron mindig régi és elavult lesz. Másrészről, az általunk létrehozott emlékek valódi boldogságforrássá válnak, amelyek az egész életünkben elkísérnek.
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen