CDC: A hajózás július közepétől újraindulhat az Egyesült Államokban

A hajózás július közepétől indulhat újra az Egyesült Államokban – jelentette be a CDC nemrég a tengerjáró iparnak küldött levélben.

Hetek óta ez a második alkalom, hogy a CDC (az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja) a nyár közepi indulásról beszél, de ez az első alkalom, hogy mindenhez ütemtervet is adtak.

Az, hogy pontosan mikor történik meg az újraindulás, attól függ, hogy a hajótársaságok képesek-e felkészíteni a hajókat szolgálatra, és hogy megfelelnek-e a CDC hajózási feltételeinek.

A CDC elmondta, hogy április 12. óta hetente kétszer találkozik a hajótársaságok képviselőivel  információcsere céljából. Ez azután következett, hogy útmutatásokat adtak ki április elején, amelyek felháborodást eredményeztek azoktól, akik megpróbáltak megállapodni a folytatás ütemtervéről. A CDC a héten írt levelében megismételte július közepének lehetőségét, és öt feltételt tett közzé, különös tekintettel az április 2-án kiadott 2. fázis technikai utasításaira:

 • A hajók kihagyhatják az önkénteseket szállító próbautakat, és folytathatják a hajózást a viteldíjat fizető utasokkal úgy, hogy a legénység 98 százaléka és az utasok 95 százaléka mindkét oltással rendelkezik. Ez felváltja a korábbi útmutatást, amely próbautazást igényelt az Egyesült Államok kikötőiből induló összes hajó számára. Azoknak a hajótársaságoknak, amelyek nem teljesítik ezt az oltási küszöböt, tesztjáratokra lesz szükség.
 • A CDC beleegyezett abba, hogy a hajózási társaságok által a szimulált utakra benyújtott kérelmeket 60 nap helyett, 5 napon belül öt napon belül megvizsgálják és válaszolnak rájuk, amint azt eredetileg vázolták.
 • A CDC frissíteni fogja a fizető utasokkal közlekedő hajók utasainak és személyzetének vizsgálati és karanténkövetelményeit, hogy megfeleljen a teljesen beoltott emberekre vonatkozó saját útmutatásainak. Például a teljesen beoltott emberek képesek lesznek egy gyors antigén COVID-19 tesztet elvégezni a beszállás előtt, szemben a PCR-vizsgálattal.
 • A CDC egyértelművé tette, hogy a hajóüzemeltetők “többportos megállapodást” köthetnek egyetlen kikötői megállapodás helyett, amennyiben az összes kikötői és helyi hatóság aláírja a megállapodást.
 • A CDC pontosította a karanténra vonatkozó iránymutatásokat azoknak az utasoknak, akik esetleg ki vannak téve a COVID-19-nek. Például a helybéli hazavezethetnek, míg azok az utasok, akik repülővel utaztak hajóútra, karanténba helyezhetők egy szállodában.

A CDC és az óceánjáró ipar több mint egy éve patthelyzetben van a hajózás újrakezdése kapcsán, a CDC egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy lehetővé tegye a hajózás biztonságos folytatását.
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen