Hogyan épül fel a hajók hierarchiája? - hajosutak.com

Hogyan épül fel a hajók hierarchiája?

A tengerészet olyan tradíciókon nyugszik, amelyeknek köszönhetően mára már számos különféle szakmát foglal magában. A hajó hierarchia biztosítja a fedélzeti műveletek zökkenőmentes összehangolását és elősegíti a megfelelő irányítási stratégiákat. Általánosságban elmondható, hogy a tengerjáró hajók hierarchia rendszere a következő kategóriákba oszlik: fedélzeti osztály, motoros osztály és szállodai osztály. A következőkben kiderül, hogy kiket foglal magában pontosan a fedélzeti osztály.

Deck officers (a fedélzet tisztjei)

A fedélzeti osztály vezetését a fedélzeti tisztek végzik, akik engedéllyel rendelkező tengerészek. Nekik a Master (kapitány) az egyetlen felettesük. A fedélzeti osztály tisztjei különféle munkákat végeznek egy hajón, de elsősorban a hajó navigálását végzik a hídról. Általában azonban a vendégek és a személyzet biztonságáért, valamint a fedélzet és a hajótest felső részének karbantartásáért, a hajó stabilitásának figyelemmel kísérésével, beleértve az ballasztvíz betöltését és ürítését, kikötési műveletek elvégzéséért és a hajó végleges horgonyzásáért is felelősek.

Bridge Officers (a híd tisztjei)

A Master (kapitány) a tengerjáró hajók hierarchiájának csúcsán helyezkedik el, és a legmagasabb rangú a hajón. Ez a személy a fedélzeten lévő összes műveletért és jogi ügyért felel, illetve a hajóval és annak személyzetével kapcsolatos dolgokért.

A Staff Captain (személyzeti kapitány) a második parancsnok a hajó fedélzetén, és a fedélzeti osztály vezetője. A sok feladat közül felügyeli a hídon zajló tevékenységek valamennyi aspektusát, valamint a hajó személyzetének védelme is az ő kezében van.

A fedélzet tisztjeinek különféle rangjait medálok jelzik. A hímzések mutatják meg kinek, mi a feladata. A különbségek szemmel láthatóak a következő példán:

A First Officer (első tiszt) lényegében az őrszolgálati tiszt. A kapitány nevében felelős az összes navigációs és őrszolgálati kérdésért, valamint az út megtervezéséért. A Second Officer (másod tiszt) gondoskodik arról, hogy a hidat az összes alkalmazandó szabályozással és a társaság irányelveivel összhangban üzemeltessék, minden körülmény között. A Third Officer (harmad tiszt) a hajón egy társ-navigátor. Részt vesz a kikötési és horgonyzási műveletekben.

A Deck Cadet (fedélzeti kadétok) a hajókon végzik a főiskolai gyakorlatukat, hiszen egykor ők is tisztként szeretnének szolgálni a hajókon.

Egyéb tisztek

A Safety Officer felelős az utasok és a személyzet biztonságának gyakorlásáért, a személyzet biztonságáért, valamint a hajó fedélzetén dolgozó személyzet biztonságára vonatkozó utasításokért, különös tekintettel a vészhelyzeti eljárásokra.

A Environmental Compliance Officer (környezetvédelmi tiszt) nem ügyeletes állandó tiszt, aki a hajózás környezetvédelmi politikájának felügyeletéért és ellenőrzéséért, valamint a vonatkozó környezetvédelmi törvényekkel kapcsolatos szabályozási előírások képzéséért, végrehajtásáért és ellenőrzéséért felelős.

A Chief Security Officer egy háromcsíkos tiszt, aki a társaság biztonsági politikáinak a hajón, valamint a kikötőben tartózkodó hajón lévő összes biztonsági művelet végrehajtásáért felel.

Fedélzeti osztályok

A Bosun a legmagasabb rangú pozíció a fedélzeti osztályon. A vitrolamester felel az összes alárendelt fedélzeti pozícióért a tengerjáró hajón, és fő feladatai és felelősségei között szerepel a fedélzeten kívüli összes személyzet felügyelete és koordinálása, valamint a személyzet kapitány terveivel és az összes kapcsolódó terület rendszeres karbantartásával kapcsolatos tevékenységek ütemezése.

A Quartermaster (kormányos) az, aki az őrszolgálati feladatokat látja el a hídon, és a hajót irányítja, a hajóparancsnok parancsnokának parancsai alapján, de a tengert is folyamatosan figyeli a lehetséges veszélyek felkutatása céljából.

A Carpenter (ács) felel az asztalos munkákért, a különféle famegmunkálásokért és az általános javításokért a hajó fedélzetén az út során.

A Fireman (tűzoltó) felel a fedélzeti tűzoltó csoport tevékenységének irányításáért és koordinálásáért a tűzveszély megelőzése és a tűz esetén a hatékony tűzoltás lebonyolításáért.
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen