Hogyan táplálkozzunk egészségesen egy hajóúton? - hajosutak.com

Hogyan táplálkozzunk egészségesen egy hajóúton?

Az egészséges étkezés egy hajóúton nem lehetetlen feladat. Azok az utazók, akik igencsak szeretnek enni, könnyen megtalálják a módját, hogy egy tengeri napon elfogyasszanak, több, mint 6000 kalóriát.

Míg az büféket elkerülni sem egy rossz ötlet, néhány más, egyszerű stratégiát is alkalmazhat a kalória-fogyasztás ellenőrzésére, amely segíthet önnek, hogy okosabb döntéseket hozzon abban, hogy hogyan táplálkozzon egészségesen a fedélzeten. Most elhoztunk 10 olyan tippet, amellyel közelebb juthat az egészséges étkezéshez, úgy, hogy ne kelljen lemondania egy-egy kézműves csokoládé elfogyasztásáról.

1. Válasszon bölcsen éttermet

Ha a büfé all-you-can-eat jellegű, természetéből adódóan túlfogyasztást tesz lehetővé. Érdemes a fő éttermeket választani, ahol az adagok mérete rögzítve van. A svédasztalos reggelik szintén kísértésbe vihetnek minket, és azon kaphatjuk magunkat, hogy „csak egy” extra desszertet fogyasztunk el. Azonban, ha nem kedveli a fő éttermekben elköltött hosszú vacsorákat, inkább a büfé éttermeket, erre is van megoldás. (Ezzel a kérdéssel a 4. pontban foglalkozunk.)

2. Nem szükséges minden fogást megrendelni

Érdemes a hagyományos három fogásos étkezést választani, ha az egyik étteremebe ülünk be. Ha a menü egy részét soknak érzi, ne engedje, hogy a felszolgálók vagy utastársai rákényszerítsék annak elfogyasztására. Bátran utasítsunk el olyan ételeket, amelyekről tudjuk, hogy már nem esnének jól.

3. Kérjen féladagokat

Sokan megemlítik, hogy szabadon megrendelhetnek 3 fogást és 2 desszertet egy étkezés során a hajók fedélzetén. Arról viszont kevésbé esik szó, hogy a legtöbb helyen a desszertekből is akár kérhetünk fél adagot. Ha tudjunk magunkról, hogy milyen egyszerűen tele hassal is enni plusz egy desszertet, érdemes kisadagot választanunk.

Hogyan táplálkozzunk egészségesen egy hajóúton? - hajosutak.com

4. Parancsoljon megálljt magának a büféétteremben

Pizza, indiai, grillezett húsok, sütemények… totális kísértés! A büfé éttermekben a túlevés ellen a legjobb trükk, ha alapból normál méretű adagot szedünk ki a tányérunkra, és csak akkor megyünk vissza a következőért, ha tényleg éhesek maradtunk.

5. Spa menük

A legtöbb hajótársaság egészségesebb menüket is kínál az utasok számára, amelyek alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, egyszerűbbek és kevesebb szószt tartalmaznak. Ezek közé tartozik például a Royal Caribbean “Vitality” válogatásai és a Carnival “Spa Carnival Fare” is. Alternatívaként keressen külön fürdő-éttermet, mint az Celebrity Aqua Spa Cafe. Ne feledje, hogy a “spa konyha” nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak szuper egészséges fogásokat kínálnak az utasok számára.

6. Hozza egyensúlyba a könnyű és nehéz ételeket

Ha azt tervezi, hogy a vacsoránál egy steaket fog fogyasztani, válasszon egy könnyed salátát ebédre. Ha egy szalonnás tojással indítaná a reggelt, vacsorára rendeljen könnyű halételeket és hagyja ki a desszertet. Ha az étkezéseket egyensúlyba tudja hozni, nem fogja állandóan túltelítve éreznie magát.

Hogyan táplálkozzunk egészségesen egy hajóúton? - hajosutak.com

7. Felejtse el a szószokat és önteteket

Egy lazacszelethez nem feltétlenül szükséges egy nagy adag hollandi mártást kérnünk, vagy egy friss salátát sem biztosan érdemes különböző szószokkal nyakon önteni. Engedje el a felesleges kalóriát, vagy kérdezze meg, hogy pontosan mi található a fogásokhoz felkínált öntetekben.

8. Az evést korlátozza a tényleges étkezésekre

Reggeli péksütemények a kávézóban, délutáni kávé süteménnyel, torta négy órakor és a késő esti pizzaszelet evés – mindezek az étkezések hozzájárulnak ahhoz, hogy azok a bizonyos plusz kilók felkerüljenek ránk. Válasszon inkább pár sárgarépát vagy zöldségeket a büféből, ha nasira vágyik.

9. Elég a süteményekből!

Napközbeni sütizések, vagy a vacsora után elfogyasztott desszert mind meghaladják a napi ajánlatott zsír,- cukor,- és kalóriabevitelt. A nyaralás alatt természetesen mindenki úgy érzi, hogy belefér egy szelet torta, viszont érdemes odafigyelni a mértékletes fogyasztásra.

10. Késő esti étkezések

A legtöbb hajó fedélzetén éjjel-nappal nyitva álló éttermek is megtalálhatóak és szobaszervíz is rendelkezésre áll. Ha szeretnénk odafigyelni az egészséges táplálkozásra nem az éjfélkor elfogyasztott sajtburger és sültkrumpli lesz a legjobb választás.

Hogyan táplálkozzunk egészségesen egy hajóúton? - hajosutak.com

Ha érdeklődik az étkezési lehetőségek iránt az AIDA hajóin, olvassa el cikkünket a témában:
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen