Hogyan tervezi meg a hajók útvonalait az MSC hajótársaság? - hajosutak.com

Hogyan tervezi meg a hajók útvonalait az MSC hajótársaság?

Az igazi MSC rajongók számára minden egyes kikötő elhagyása különleges pillanat. Van, aki a manőverezést kiséri figyelemmel, más a pillanatot örökíti meg, s van, aki a kéklő tenger és a sikló hajó találkozását figyeli.

Azonban, mielőtt ez a csodás pillanat megtörténne, a hajó irányítóinak, valamint a kapitánynak van egy igen fontos feladata: az útvonal megtervezése.

A pontos útvonalterv elkészítéséhez négy fontos lépés vezet: becslés, tervezés, kivitelezés és folyamatos ellenőrzés. Lássuk hát, egyenként.

 1. Becslés

Hosszú távú útra vonatkozó becslések:

A transzatlanti kereszteződés becslésénél a legmegfelelőbb pálya kiválasztása a cél. A Főbb pályákat narancssárga (loxodroma – itt a cél az, hogy a jármű állandó útirányt tartva jusson a célba) illetve lila (ortodoma – a földfelszín két pontja közötti legrövidebb távolsága) színnel jelölték. A különbség a hajózás közbeni követhetőség egyszerűségében rejlik.

Hogyan tervezi meg a hajók útvonalait az MSC hajótársaság? - hajosutak.com

Rövid távú útra vonatkozó becslések:

A rövidebb hajóutak esetében nehezebb a lehetséges útvonalak kialakítása, hiszen számolni kell az olyan, lehetséges akadályokkal is, mint például: apály, dagály, a korlátozások alá eső területek.

Vegyük például az MSC Bellissima navigációját Nápoly és Messina között, Olaszországban. A hajó fedélzetén tartozó legénység tudja, hogy a Capri-sziget és Campanella-fok között tilos a tengerjáró hajók számára a közlekedés, ezért 205 fokkal állítottak a menetirányon, hogy biztonságosan elhagyhassák a Nápolyi-öblöt.

A következő napon az MSC Bellissima eléri a Messinai-szorost, mely egy erősen szabályozott terület. Minden egyes személyszállító hajó köteles a körforgalom-típusú forgalomelválasztó rendszert követni, mely északi és déli irányú forgalmi vonallal rendelkezik, melyet a VTS (hajóforgalmi szolgálat) alakított ki.

A hajó az északi határvonal mentén közelíti meg Szicília kikötőjét, a sebességet 15 csomó tartva, mely a nyári időszakban engedélyezett maximális sebesség.

Hogyan tervezi meg a hajók útvonalait az MSC hajótársaság? - hajosutak.com
Hogyan tervezi meg a hajók útvonalait az MSC hajótársaság? - hajosutak.com
2. Tervezés:

Amikor a becslés befejeződött, és a legjobb útvonal kiválasztásra került, a tiszt, a hajózási térképen vagy az ECDIS-ben (a hajózási térkép elektronikus változatában) nyomon követi a az útvonalat.

Az ECDIS rendszer a táblázatokból származó információkat jeleníti meg, illetve integrálja a helyzetinformációkat a pozíció, irány és sebesség alapján, a víz referencia rendszerek, valamint egyéb navigációs érzékelők segítségével. Az utóbbi években az iparágnak aggályai merültek fel a rendszer biztonságával kapcsolatban, különösen a számítógépes támadások és a GPS adatainak meghamisítására irányuló támadások miatt.

3. Kivitelezés:

A tervezés befejezésével a hajó készen áll az indulásra. A kikötő elhagyása után a tiszt már képes a következő célállomásra érkezés becsült idejének (ETA) kiszámítására.

Több becsült érkezési időpont megállapítására is szükség van. Figyelembe kell venni az esetleges nehezítő körülményeket, mint például a köd, nagyobb forgalommal rendelkező terület, stb.

Hogyan tervezi meg a hajók útvonalait az MSC hajótársaság? - hajosutak.com

4. Folyamatos ellenőrzés:

Az OOW (Officer of the Watch, azaz megfigyelő tiszt) folyamatosan felelős a pálya nyomon követéséért a fedélzeten, nem csak az elektronikus műszerek, mint a radar és az ECDIS, hanem a hagyományos navigáció módszereivel, mint az azimut kör és a szextáns.

Hogyan tervezi meg a hajók útvonalait az MSC hajótársaság? - hajosutak.comÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen