környzettudatos hajó - hajosutak.com

Környezettudatos hajózás

Egyre népszerűbbek a hajós körutazások, amik talán annak is köszönhetik a sikert napjainkban, hogy egyre több hajótársaságnál láthatók a szennyezés csökkentésére irányuló törekvések. Az újabb hajók tervezésénél igen fontos szemponttá nőtte ki magát a környezettudatosság és fenntarthatóság.

A legtöbb hajótársaság új elve a „nagyobb luxus, több környezetvédelem”.

Most bemutatunk két új tengerjáró hajót, melyek célja az, hogy a környezetet védve nyújtsanak felejthetetlen pillanatokat az utasok számára.

Az olasz Costa hajótársaság tengerjárója, a Costa Smeralda:

A Meyer Turku finn hajógyártó cég által épített tengerjáró, a társaság első hajója, melyet cseppfolyós földgáz (LNG) fog hajtani és várhatóan októberben fog debütálni.

A Costa Smeralda jelentős ökológiai áttörést jelent a cseppfolyósított földgáz használatával, amely jelenleg a világ legtisztább égő fosszilis tüzelőanyaga. Az ipar számára fontos lépésnek bizonyult ezáltal az ökológia lábnyom szabványértékeinek eszerinti besorolása.

A vállalat a szén-dioxid-kibocsátás 25%-os csökkentését célozza meg 2020-tól.

Neil Palomba, a Costa Cruises elnöke elmondta: „Hatalmas lelkesedéssel ünnepeljük ezt az új hajónk számára is jelentős pillanatot. A Costa Smeralda a nemzetközi piacon jelentős újítás és fontos lépés az új szabványok meghatározása felé az egész ágazat számára, mivel az LNG áttörést jelent az üzemanyag-technológiában.”

„A Costa Group Európában és Kínában piacvezető, és továbbra is a fenntartható turizmusra törekszik.”

„Nagyon izgalmas volt a Costa Cruises kollégáival való együttműködés a hajó tervezése és építése során” – mondta Jan Meyer, a Meyer Turku vezérigazgatója.

„Úgy gondolom, hogy a Costa Smeralda valóban egyedülálló és innovatív hajó mind működtetés, mind megjelenés szempontjából. Biztos vagyok benne, hogy az utasok élvezni fogják a fedélzeten található összes szórakozási formát.”

A hajó nevét, a Földközi-tenger olasz szigete, Szardínia gyönyörű turisztikai célpontja ihlette.

A Costa Smeralda több mint 2.600 szobával, 11 étteremmel, 19 bárral, fürdőrészleggel, vízi parkkal, négy medencével és játszótérrel várja a vendégeket. A hajón helyet kapott egy különleges helyszín, a „The CoDe”, az olasz design bemutatására szolgáló designmúzeum.

„Különösen büszke vagyok a Costa Smeraldára, mivel egyedülálló lesz az innovatív design és a fedélzeti szolgáltatások tekintetében. Tisztelettel adózik a számos olasz értéknek, amit sokan szeretnek és becsülnek” – mondta Palomba.”

„Nagy szenvedéllyel és részletességgel tervezték meg a hajót, annak érdekében, hogy a vállalat betarthassa ígéretét, miszerint minden utas számára felejthetetlen nyaralási élményt fog kínálni. Bízunk benne, hogy a Costa Smeralda az új utasokat és veteránokat egyaránt inspirálja majd, s bemutathatja számukra a következő generációs hajók izgalmas és magával ragadó környezetét.”

A Costa Smeralda első útja során, 15 nap alatt járja be Európa főbb nagyvárosait, Hamburgtól Savonáig. A hajó 2021 áprilisáig fog hajózni a Földközi-tenger nyugati térségében. A Costa hajótársaság célja a fenntartható környezetvédelmi megoldások előmozdítása.

A Costa Smeralda testvérhajója várhatóan 2021-ben készül el.

A német AIDA hajótársaság hajója, az AIDAnova:

Az AIDAnova, az első LNG hajtású hajó a hét darab, újgenerációs tengerjáró közül, melyet a vállalat berendelt. Ezen üzemanyagnak köszönhetően a hajó kevésbé terheli meg a környezetet, kevésbé fokozza az üvegházhatást, mint egy hagyományos üzemanyaggal hajtott tengerjáró hajó, mivel kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. A hajó a papenburgi, Meyer Werft hajógyárban épült.

Az LNG-meghajtású öko-hajó a RINA társaság szabályainak megfelelően épült.

Az AIDAnova hossza 337 m, szélessége 42 m. Legfeljebb 5.200 utas és 1.500 fős személyzet tartózkodhat egyszerre a több mint 183 ezer tonnás hajó fedélzetén. 31 lakosztály, 312 belső kabin, 198 ablakos kabin és 1.655 balkonos kabin várja az utasokat.

Az óriási hajó számos különleges szórakozási formát vonultat fel.  Többek között három óriás csúszda, egy vízi park, három szabadtéri jakuzzi, fitnesz központ, gyerek klub várja az utasokat.

17 étterem gondoskodik a széles ételválasztékról, melyek közül hat à la carte étterem, öt különleges étterem és öt svédasztalos étterem.

Az AIDAnova mind a kikötőben, mind pedig a nyílt tengeren képes működni, hála a négy, Caterpillar kettős üzemanyagú hibrid motornak.

A motorokat a környezetbarát LNG hajtja, ami csökkenti a káros kibocsátásokat.

A meghajtórendszer négy tengeri dízelgenerátort is tartalmaz, amelyek villamos energiát termelnek a hajó különböző fedélzeti rendszereihez.

Források:

travelandynews.com/costa-cruises-liquefied-natural-gas/

www.ship-technology.com/projects/aidanova-lng-powered-cruise-ship/
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen