Milyen öltözködést várnak el az utasoktól a hajók fedélzetén? - hajosutak.com

Milyen öltözködést várnak el az utasoktól a hajók fedélzetén?

Számos utastól hangzanak el olyan kérdések, mely az öltözködésre, azon belül is az elegáns ruházatra vonatkozik. Ezért összegyűjtöttük leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.

Mit viseljünk napközben?

A melegebb éghajlatú térségekben a fedélzeten és a szárazföldön is viselhető strandruha, fürdőruha. Csomagoljon pólókat, toppokat és más, könnyen párosítható, összeillő, nyárias ruházatot. Hűvösebb térségbe történő utazás esetén érdemes  melegebb túranadrágot, farmernadrágot és néhány melegítőt is bepakolni a bőröndbe.

A luxus hajótársaságok tengerjáróin elegánsabb öltözék az elvárt (napközben az úgynevezett “smart casual” öltözködési stílus, melyet leginkább a praktikus, mégis elegáns szóhasználattal tudunk leírni).

A felfedező hajóutak esetében megengedett a kényelmes, sportosabb viselet.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy érdemes figyelembe venni a parti kirándulások jellegét, és az adott ország(ok)ra jellemző öltözködési elvárásokat, tanácsokat. Például, ha az egyik kikötési ponton egy Mecset meglátogatása is a tervek között szerepel, akkor a meleg időjárás ellenére is érdemes olyan ruhát is becsomagolni, mely a vállakat is fedi. Esőerdőben történő kirándulás esetén pedig a zárt, vízálló cipőre és váltás zoknira is gondolni kell.

Van-e kötelező ruhaviselet az esti programok esetében?

Minden hajótársaság külön öltözködési szabályzattal rendelkezik az esti viseletre vonatkozóan. A hajókon töltött esték általában a “casual”, azaz alkalmi illetve a formális öltözködés szabályainak jegyében telik, de ez függhet az adott étterem jellegétől is.

Egyes hajótársaságok saját szóhasználatot alkotottak meg az öltözködési szabályzat elemeivel kapcsolatban, ami kicsit zavaró lehet, amennyiben nem vagyunk tisztában a jelentéssel. Például az alkalmi, hétköznapi elegancia, elegáns viselet mind azonos jelentéssel bír: Olyan ruházat, melyben elmennénk étterembe randevúzni.

A hajótársaságok általában felsorolják a ruházatra vonatkozó ajánlásokat, lehetőségeket és korlátozásokat mind a nők, mind a férfiak számára.

Egy formális vacsorán és eseményen mennyire kell elegánsnak lenni?

A formális estéken való megjelenésre vonatkozó leírás inkább ajánlás, mint követelmény, de mégis érdemes alkalmazkodni. Amennyiben szeretne megfelelni az irányelveknek, érdemes a hajótársaság öltözködési szabályzatát, leírását alapul venni.

Az elegáns estélyi ruhák közé tartozhat például nőknek a koktélruha, estélyi, férfiak esetében a szmoking és öltöny is.

A táraság weboldala szerint a férfiaknak fekete öltönyt kellene viselniük a vacsora során. Más színű öltöny is megfelel?

Igen, sokan a férfi utasok közül fekete, fehér, szürke vagy sötétkék öltönyt viselnek. Vannak, akik pedig még ennél is jobban kiöltöznek. A formális, katonai egyenruha vagy egy adott ország hivatalos öltözéke sem idegen a hajók fedélzetén.

Ki kell öltözni a tematikus estéken?

A hagyományos értékrendet képviselő hajótársaságok fedélzetén gyakoriak az ilyen estek, de nem kötelező részt venni, hiszen már az is nagyon mókás tud lenni, ha csak figyeli az ember.

Amennyiben szórakoztatónak tartja a tematikus esteket, érdemes az indulás előtt utánanézni, s az igényeknek megfelelő ruhát beszerezni. A tematikus estek közé tartozik például a Disney hajótársaság Kalóz estje, az NCL White Hot Party-ja, a Princess hajótársaság Szerelemhajó Disco Party-ja. A tematikus esteken előkerülhetnek a vicces kalapok, szemüvegek. A lelkes utasok tetőtől talpig beöltöznek. Amennyiben otthon felejtette a beöltözéshez szükséges kellékeket, vagy esetleg az út során gondolta meg magát, nem kell aggódni! Számos hajó boltjában elérhetőek a kiegészítők.

A hajó fedélzetén lehet fürdőruhában sétálgatni?

Igen, de a biztonság kedvéért tartson mindenki egy köntöst vagy strandruhát magánál. A fürdőruhában történő megjelenés a legtöbb nyilvános helyen nem engedélyezett, beleértve néhány szabadtéri éttermet. A büfék szabályzata általában elfogadóbb. Lehet fürdőruhában étkezni a kinti részen, viszont sorban álláskor szükséges a felső ruházat.

Szükség lehet kabátra egy meleg éghajlatú térséget bejáró hajózás során?

A Karib-térségben vagy a Csendes-óceán déli részén található trópusi célállomásokon történő nyári kirándulások és hajózás esetében is mindig jó ötlet, a plusz réteg, a váratlanul hűvös vagy esős napokon, vagy túlságosan légkondicionált terekben. Fontos átgondolni, hogy milyen plusz felsőréteg kerüljön a bőröndbe, ugyanis a kabátok sok helyet foglalnak el. Amennyiben szűkös hely áll rendelkezésre, a blézer, kardigán vagy a vastagabb pulóver is jó szolgálatot tehet.

A rövidnadrág és a farmer viselése megengedett a főétteremben?

A legtöbb hajótársaság engedélyezi a farmernadrágot, de a rövidnadrágot nem. (A Carnival és az NCL azon kevés hajótársághoz tartoznak, melyek engedélyezik a rövidnadrág viselését a főétteremben történő vacsoránál is.) A reggeli és ebéd esetében a társaságok sokkal engedékenyebbek, általában este 6 óráig van lehetőség a rövidnadrág viselésére.

Milyen cipőre lehet szükség?

Minden utazás során szükség lehet kényelmes cipőkre. Egy hajóút során fontos a strandpapucs is, de arra ügyelni kell, hogy több étterem is tiltja a strandpapucsban történő megjelenést. Emellett fontos, hogy elkerüljük a magas sarkú cipők, szandálok viselését a medencék szintjén.

A túrákhoz és nagyobb intenzitást igénylő kirándulásokhoz fontos a komfortos gyalogló vagy túracipő, de egy megfelelő edzőcipő a fedélzeti edzőteremben is fontos lehet.

Esténként a hölgyeknek jó szolgálatot tehet egy kényelmes, mégis elegáns cipő vagy szandál.

Lehet vásárolni a hajó fedélzetén ruhákat?

A legtöbb hajó fedélzetén van lehetőség ruhák, cipők és kiegészítők vásárlására, de számolni kell a szűkített kínálattal.

Van lehetőség mosásra a tengerjárókon?

Amennyiben nem szeret nagy csomaggal utazni, nem probléma, hiszen a hajók fedélzetén elérhető a mosodai szolgáltatás.

Az árak jellemzően ruhadarabonként értendőek, s hajótársaság függőek.

Nagyjából 2-8 $-ba kerül egy ing vagy blúz tisztítása, kivéve, hogyha olyan lakosztályt foglal vagy olyan tagsággal rendelkezik, mely tartalmazza a mosodai szolgáltatást.

Néhány tengerjáró hajó még önkiszolgáló mosodát is elhelyezett a fedélzeten, ha pénzt szeretne megtakarítani – olcsóbb, de időigényesebb alternatíva.

Hány különböző szettre lehet szükség?

Ez leginkább a személyes igényektől és az utazás hosszától függ. Kevesebb csomaggal szeretne utazni és többször felvenni egy-egy darabot? Vagy inkább szeretne minden nap új ruhát felvenni?

Mindig fontos, hogy több váltás is legyen például az alsóneműkből. Érdemes több fürdőruhát csomagolni, ha esetleg több egymást követő nap szeretnénk úszni.

Attól fél, hogy valami otthon marad? Esetleg indokolatlanul sok holmit pakol be?

Tudja meg, hogyan NE csomagoljunk be egy hajóútra!

Forrás: https://www.cruisecritic.co.uk/articles.cfm?ID=1790
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen