Étkező az első osztályon - Luisiana - hajosutak.com

Régi Óceánjárók Lenyűgöző Szépsége

A századforduló páratlan szépségű óceánjáróinak megépülésében legnagyobb szerepe az egyes hajótársaságok és országok közti verseny volt. Egészen 1897-ig a britek uralták az óceánokat; a brit származású Brunel építette 1858-ban a Great Eastern nevű hajót, mely a századforduló utánig a valaha volt legnagyobb hajónak számított.

Kaiser Wilhelm der Grosse

I. Vilmos német császár féltékenyen figyelte a britek monopóliumát, ezért az ő utasítására építették meg az első valóban luxus óceánjárónak mondható hajót 1897-ben. A Kaiser Wilhelm der Grosse-val egy új korszak kezdődött az óceáni hajózás terén; 4 kéményével divatot teremtett, sebessége és eleganciája páratlan volt, továbbá mérete sem volt elhanyagolható az akkori hajókhoz képest. E hajó miatt a 4 kéményt az erővel, biztonsággal és luxussal azonosították. Belső terei barokk stílusban lettek kialakítva, magas plafon, díszes burkolatok, finom anyagok jellemezték. A német flotta később 4 hajósra bővült, ezzel Németország óceánjárói átvették a vezető szerepet a tengereken az addig egyeduralkodó Angliától. A hajó belső tereiről csodás, színes festett képek maradtak fenn.

Oceanic, Celtic

Nem kellet hát sokat várni az angolok válaszára; először is a White Star Line lépett színre 1899-ben az Oceanic megépítésével. Ez volt az első hajó, amely 230 m-es hosszával a Great Eastern méretét is meghaladta, továbbá szépségével a német császárt is lenyűgözte. A hajó az „Óceánok Királynője” néven vált akkor ismertté. Kívülről nagyon tiszta vonalvezetésű hajó volt, mivel hídja beleolvadt a hajó további felépítményeibe.

2 évvel később a társaság egy, az Oceanicnál még nagyobb hajót, a Celticet is vízre bocsátotta. Tonnaszámával elsőként haladta meg a Great Eastern méretét, és fényűzésben az Oceanic-ra hajazott.

Lusitania, Mauretania

Nem sokkal később a Cunard vállalat is előrukkolt a maga óceánjáró csodáival, és 1907-ben szolgálatba állította a Lusitaniát és a Mauretániát. Ez a két hajó koruk leggyorsabb, legnagyobb és legelegánsabb hajóivá váltak. A Mauretania közösségi tereiben összesen 28 féle fát használtak, továbbá márványt, minőségi kárpitokat és bútorokat. Aprólékos kézműves faragások, gazdag díszítések vonzották a szemet. Az első osztályú étkező szalon tetejét óriási üvegkupolával fedték le. Több liftet is építettek a hajóba, hogy megkönnyítsék a közlekedést a nagy térben. A hajót korában a „Tengeri agár” becenévvel illették, rendkívüli karcsúsága miatt.

Lusitania

Mauretania

Olympic, Titanic

A White Star Line elhatározta, hogy nem hagyhatják válasz nélkül a Cunard luxusgőzöseinek megjelenését, és a következő évben le is adták a megrendelést 3 óriási hajóra: az Olympicra, a Titanicra és a Britannicra. Elsőként az Olympic készült el, ezt 1911-ben vízre is bocsátották, a vele majdnem teljesen egyforma Titanicot pedig a következő évben, 1912-ben indították útnak. A világ addigi legnagyobb hajóján törökfürdő, úszómedence és tornaterem is volt. A Britannic elkészültekor éppen kitört az I. világháború és kórházhajóként alkalmazták, így sosem szolgált utasszállítóként. Az Olympic 1935-ig járta a tengereket, amikor is kiöregedettnek találták, és leselejtezték. A szalonjának belső burkolatát és a bútorokat egy angol szállodába (az alnwick-i White Swan hotelbe) szállították, ahol ma is az eredeti formájukban láthatjuk ezeket.

Olympic

Titanic
ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ HAJÓÚT AJÁNLATOKRÓL!

  A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendők.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
  igen

  Hozzájárulok, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjak.
  igen