Gyakori Kérdések

Az oldallal és foglalással kapcsolatban

Lásd: Kapcsolat -> Gyors ajánlatkérés

Amennyiben a kiválasztott egy hajóutat, a ’Kosárba tesz’ gombra kattintva elküldheti ismerőseinek is.

Igen, de sok esetben ugyanazon az áron a hajón is befizethetőek a kirándulások. Javasoljuk a helyszínen való foglalást az ár egyezősége valamint az igény pontossága miatt.

Az elhelyezést az adott kabinkategóriában, a kikötői illetéket, a legtöbb hajótársaságnál a teljes ellátást és a korlátozott italfogyasztást (reggelihez: kávé, tea, víz, gyümölcslevek, tej, napközben: víz, tea, kávé, gépi üdítők), a hajón található szórakoztató és sportlétesítmények használatát.

A kikötőbe jutás költségeit, személyes kiadásokat, alkohol tartalmú italok és az üdítő italok egy részének fogyasztását, a fedélzeten külön fizetendő kötelező borravalót, a szervezett parti kirándulásokat, utas biztosításokat és az útlemondási biztosításokat.

Hajóúttal kapcsolatban: hajózás előtt

Mindenképp ellenőrizze útlevele érvényességét. A hajótársaságok az utazáshoz általában hazaérkezéstől számítva 6 hónapig érvényes útlevelet írnak elő. Bizonyos országokba való beutazáshoz előzetesen kiváltott vízum szükséges. Itt fontos, hogy a foglalástól az indulásig elegendő idő álljon rendelkezésre a vízum intézésére is.

A vízumköteles országok listájára vonatkozó információkat az alábbi külügyminisztériumi linken találnak: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok.

Az országonkénti utazási tanácsokat és előírásokat pedig az alábbi külügyminisztériumi linken érik el: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs.

Igen, minden magyar állampolgárnak kötelező az ESTA rendszerben regisztrálni legalább 3 nappal az Egyesült Államokba való érkezés előtt. Ennek egyszeri díja 14 USD. Amennyiben hajóútja nem az USA egyik kikötőjéből indul, de repülő útjának amerikai átszállása is van akkor is szükséges az Esta vízum.

Egyénileg autóval, európai indulás esetén. Valamennyi európai kikötőben kb. 12 EUR/nap a parkolási díj, kivétel Kiel (Németország), ahol kb 25EUR/nap.
A kikötőkre vonatkozó információkat, elérhetőségeket a honlapunkon ITT talál.

Repülővel, a legkedvezőbb repülőjegyek árairól érdeklődjön munkatársainknál.

Belső kabin: ezeknek a kabinoknak nincs ablakuk és a hajón belüli elhelyezkedésüket tekintve a hajó közepén találhatók.

Külső kabin: általában a hajó két oldalán található, ablakkal rendelkező kabinok. Az ablakok dupla falú biztonsági üveges, nem nyitható ablakok. A külső kabinok lehetnek részleges kilátásúak is (ezt a hajótársaságok a foglalási rendszereken, fedélzeti térképeken feltüntetik), ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ablak előtt valamilyen kilátást korlátozó tárgy, oszlop, hajótartozék található, ami miatt fény ugyan szűrődik be az ablakon, de a kilátás korlátozott.

Egyes hajókon (jellemzően a Royal Caribbean Cruise Line hajóin) foglalhatók ablakos, de nem tengerre néző kabinok. Ezek a kabinok a hajó közepén húzódó promenádra, boardwalkra vagy central parkra néző ablakos kabinok.

Balkonos kabin: alapterületét tekintve megegyezik a belső vagy külső kabinokéval, viszont tartozik hozzá egy asztallal, székkel felszerelt erkély.

Ennél a típusnál is található (jellemzően a Royal Caribbean Cruise Line hajóin) olyan balkonos kabinok, amelyek nem tengerre, hanem promenádra, boardwalkra vagy central parkra néznek.

Lakosztályok, magasabb kategóriájú kabinok: sokféle és különböző felszereltségű lakosztályok találhatók a hajótársaságoknál. Jellemző azonosság, hogy általában egy hálószobából és egy nappaliból állnak, valamint hajótársaságtól, kabintípustól függően valami extra szolgáltatás vagy extra felszereltség tartozik hozzá. Magasabb kategóriás kabinok esetében a pontos kabinkialakításra, kapcsolódó extra szolgáltatásokra vonatkozó információkért keresse munkatársainkat.

A gyermekkedvezmények hajótársaságonként eltérőek és 2 felnőttel egy kabinban, pótágyas elhelyezés esetén érvényesek. Amerikai hajótársaságoknál általában 12 éves korig, az MSC és Costa hajótársaság esetében a gyerekkedvezmény be nem töltött 18 éves korig érvényes. Gyermekkedvezményekre vonatkozó pontos részletekért érdeklődjön munkatársainknál.

A legtöbb kabin, de nem mindegyik pótágyazható. A pótágyak leginkább falról lenyitható ágyak, emeletes ágyak. Kevesebb számban, de foglalhatók a hajókon olyan pótágyas kabinok, ahol a pótágy kihúzható szófa ágy. Családok számára korlátozott számban egybenyitható kabinok is elérhetők. A 2 pótággyal bővíthető kabinokat, valamint a családi és egybenyitható kabinokat érdemes – főleg az iskolai szünetek idejére – időben, előre foglalni.

Élet a hajón

Igen lehet, bár díjszabását tekintve mind az internet, mind a telefonszolgáltatás drágább a hajókon. A nyílt tengeren akadozhat a vétel, de a part közelében tiszta a jel. A mobil telefonok roaming szolgáltatását lehet aktiválni és ugyanúgy, mint más külföldi országból lehet telefonálni. Az internet díja kb: 0.75 USD/perc.

A hajón a legnagyobb hangsúlyt a biztonságra fordítják, így nyugodt szívvel indulhat bárki útnak.

Minden reggel bekészítik a kabinokba a napi program leírást, mely tartalmazza többek között a kötelező viseletet a vacsorához. Általában hetente kétszer tartanak ’Formal Night’-ot, Elegáns Estet, amikor a kötelező viselet nőknek az estélyi vagy koktél ruha, férfiaknak pedig az öltöny.

A hajón lévő valamennyi szolgáltatás ingyenes. Ide tartozik a medencék, csúszdák, fitness termek, sportlétesítmények használta, az animációs programok, a színházi show műsorok, a gyerekfelügyeletek. Külön fizetendő szolgáltatások például a szépségszalonok szolgáltatásai, az internet és telefon használat, a fakultatív programok és a parti kirándulások.

A hajó, a személyzet és az utasok parancsnoka egy egészen kedves férfi. Barátságos mosollyal nyújtja kezét az utasok felé (azok felé, akik szeretnének kezet fogni a kapitánnyal). Ezt követően készülnek az emlékfotók, majd pedig pezsgővel koccintanak. A pincérek pezsgőspoharakkal megrakott tálcákkal sürögnek a vendégek között, és alig tudják kielégíteni az igényeket. Azután ismét megjelenik a kapitány a legfontosabb munkatársai kíséretében: tisztek, gazdasági vezető (pénztáros), a hajóorvos és a konyhafőnök.

Az esti program nagyszabású show-műsorral vagy szórakoztató programmal folytatódik, a konferanszié bemutatja a vendégekkel együtt utazó művészeket, akik énekszámokkal vagy bűvészmutatványokkal mutatkoznak be, hogy az elkövetkező napok egyik estéjén show-műsorukkal kápráztassák el a vendégeket.

A „klasszikus óceánjáró” hajókon az étkezések meghatározott időpontokban zajlanak. Az étkezőhelyek nyitvatartási ideje az éttermek ajtaján elhelyezett tájékoztatókon vannak feltüntetve, illetve a napi programokban is ott szerepelnek.

Az étterem méretétől függően az étkezéseket egy vagy két étkezési időben tartják. Mindkét étkezési rendnek megvan a maga előnye. Gyermekkel utazó vendégeink kifejezetten kedvelik, ha a vacsora 18:30 órakor kezdődik. Így meglátogathatják az első show-műsorokat, és az este még szabadon rendelkezésre áll a további kikapcsolódást és szórakozást kínáló programokra. Ennek a hátránya az lehet, hogy az étkezéseket nem lehet kényelmesen, elnyújtva befejezni, hisz érkezik a következő turnus.

A 20:30 órakor kezdődő étkezési időpontnak az az előnye, hogy elég időnk van kényelmesen felkészülni a vacsorára. A szárazföldi kirándulások után felfrissülhetünk, a bárban elfogyaszthatunk egy aperitifet, vagy gyönyörködhetünk a naplementében – mindezekre bőven marad időnk. A késői étkezés ellenére sem maradunk le a show-műsorokról, hiszen ezeket is megismétlik a második étkezési időpontot választott vendégek részére.

Az ültetett vacsorák a la carte rendszerben zajlanak, a vendégeknek étlapról van lehetőségük kiválasztani a fogásokat. A hajókon az étkezési időpontokban általában büfé étterem is üzemel (kivéve a Costa hajó társaságot, ahol vacsora időpontja alatt nincs büfé étterem, csakis ültetett vacsora.) Így ha kötetlenül, az ételeket saját magunka válogatva szeretnének ebédelni vagy vacsorázni, erre is van lehetőségük.

Néhány hajóstársaság más utakon jár. Kötetlen étkezési időket kínál, és a vendég maga dönti el, hogy mikor, hol és kivel szeretne étkezni.

Hajóút gyerekekkel

A gyermekek részére bizonyos hajók kedvezményt vagy ingyenes utazást kínálnak, azonban a kikötői illetéket minden esetben fizetni kell (kötelező borravalóval kapcsolatosan kérdezze kollégáinkat).

Szórakoztató programok

Mielőtt lefoglaljuk a hajóutat, fontos és érdemes alaposan áttanulmányozni a hajó programkínálatát. Általános szabály, hogy minél nagyobb a hajó, annál nagyobb a kínálat a gyermekek és fiatalok részére. Arra is oda kell figyelni, hogy az ajánlott program egész évre vagy csak a szünidőre érvényes. A programszervezőknek figyelembe kell venni, hogy a gyerekek érdeklődési köre más, mint a felnőtteké. Ugyanakkor az is magától értetődő, hogy a különböző korcsoportokat is más érdekli. A hajóstársaságok igyekeznek olyan programot összeállítani, hogy minden korcsoport megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt.

Ízelítőként szeretnénk néhány gyermekek szórakoztatására szolgáló létesítményt megemlíteni: ilyenek például a hajókon a vízi csúszdák, a pancsoló medencék, a hajó többi részétől leválasztott, csak gyermekek részére fenntartott területek a hajón, ahol a gyerekek zavartalanul játszhatnak és dorbézolhatnak. Az éttermekben gyermeketető székek vannak elhelyezve, így a legkisebbek is kényelmesen ülhetnek az étkezéseknél. Természetesen a gyermekmenük mellett a gyerekek által kedvelt pizza, hamburger és jégkrém is szerepel az étlapon. A hajóút megkezdése előtt már megvásárolható a Softdrink (üdítőital) csomag, így a gyermekek saját maguk vásárolhatják meg italukat a hajón anélkül, hogy apa vagy anya külön engedélyére lenne ehhez szükségük.

A szórakoztató programokat a gyermekek életkorának megfelelően állítják össze. Általánosan elfogadott a hajóstársaságoknál a korosztályonkénti besorolás: 2-4 év, 4-7 év, 8-11 év és a tinédzserek. A fedélzeten kialakított létesítmények sokasága gondoskodik a gyermekek szórakoztatásáról. A játékszobában a gyerekek színes labdák között hancúrozhatnak, a kalóznak beöltözött és sminkelt gyerekek hangjától zajos a kölyökkuckó, emellett rajz- és festőversenyen, kvízjátékokon tehetik próbára tudásukat. A tinik is különböző programok közül válogathatnak, mint pl. karaoke, koktél partik (természetesen alkoholmentes italok mellett), népszerű zene videoklipek, diszkók és a legkülönbözőbb videojátékok állnak rendelkezésre. A szülőknek ne csodálkozzanak azon, ha szinte egész nap nem látják gyermekeiket.

A gyerekek szívesen töltik az étkezések idejét is játszótársaikkal. Így az éttermekben külön étkező sarkokat alakítanak ki a gyermekek részére. Egyre több hajó programjában szerepel, hogy a szárazföldi kirándulások, városnézések előtt számítógép segítségével keltik fel a gyerek érdeklődését az adott ország iránt.

gyerek-animációs programok összeállításában profi szakemberek vesznek részt, akik speciális gyermeknevelési és -felügyeleti képzést kaptak. Szükség esetén elsősegélyt is tudnak nyújtani.
A szakemberek folyamatos képzéséről maguk a hajóstársaságok gondoskodnak. Mindezen programok célja, hogy a szülők válláról levegyék a terhet és ők gondtalanul pihenhessenek. Illetéktelen személyek nem is léphetnek be a gyermek-létesítményekbe, csak az a szülő, aki a gyermeket odavitte, csak ő viheti el is. Mindegyik gyermek karszalagján szerepel a név és a kabinszám, hogy a gyermekfelügyelők is azonosíthassák a gyermekeket. A felnőttek élvezhetik a kikapcsolódást, olvashatnak, vagy golfozhatnak, hiszen tudják, hogy a gyermekek miatt nem kell aggódniuk, mert jó kezekben vannak, így a kisgyermekes szülők is gondtalanul szórakozhatnak.

Példaként nézze meg az alábbi letölthető MSC gyermkeprogramot:

MSC gyerekprogramok

Kabin

A gyermekek a szülők ágyában, vagy pótágyban várják az esti mesét. A nagyobb családoknak lehetőségük van összekötő ajtóval leválasztott kabint vagy családi lakosztályt lefoglalni. A szülők különféle árkedvezményekben részesülnek. A gyermekkedvezmény hajóstársaságonként eltérő, így a gyermek utáni fix ártól a százalékos kedvezményig különböző variációk fordulnak elő.

Kisebb- és nagyobb gyermekekkel:

 • NCL
 • Royal Caribbean
 • MSC Cruises
 • Costa Cruise

Nagyobb gyerekkel:

 • Princess Cruises
 • Celebrity Cruises
 • Carnival Cruise Lines

Ingyenes az alábbi társaságoknál (csak kikötői illeték fizetése szükséges)

Costa Cruises

Gyermekkedvezmény az alábbi társaságok kínálnak minden esetben (+kikötői illeték fizetése szükséges)

 • MSC Cruises
 • Royal Caribbean
 • Cruises Line
 • Norwegian Cruises Line
 • Carnival Cruise Lines
 • Celebrity Cruises

A GYERMEKKEDVEZMÉNY RÉSZLETEIRŐL ÉRDEKLŐDJENEK IRODÁNKBAN:

+36 1 700 8722
info@hajosutak.com

Amennyiben bármilyen egyéb kérdése merülne fel, forduljon munkatársainkhoz bizalommal.